Kaip neprarasti pinigų be reikalo? 10 praktinių patarimų

Įvadas

„Sutaupyti pinigai yra uždirbti pinigai”


Šis posakis yra universalus ir tinka visoms gyvenimo situacijoms. Ne išimtis ir kriptovaliutos. Dar daugiau – drąsiai galima teigti, jog šį patarimą reiktų įskiepyti pirmuoju numeriu ir jau besisukantiems kripto pasaulyje, ir dar apie tai tik galvojantiems.

Kodėl?

Todėl, kad lyginant su kitomis, kripto rinka yra tokia jauna, nebrandi ir nenušlifuota. Iš vienos pusės, tai suteikia galimybę uždirbti pasakiško dydžio procentus.
Iš kitos, ši galimybė turi savo kainą – visą eilę grėsmių ir rizikų, kurios kėsinasi į investuotojų pinigus. Šioje rinkoje jau vien dėl kainų svyravimų gali būti sunku susitaikyti su tirpstančiu portfeliu, o kur dar nusivylimai ir stresas, jei prarandame savo sunkiai uždirbtus pinigus nutikus kam nors nenumatyto.

Šiame straipsnyje noriu pasidalinti dešimtimi praktinių patarimų, kurie, labai tikiuosi, padės išvengti visai nebūtinų nuostolių.

Pradėkime!

1. Nesivaikykite „greitų” pinigų.

Investavus didžiąją kapitalo dalį į microcap žetoną, gali tekti labai skaudžiai nusivilti.


Skirtingai nei gali pasirodyti iš įvairių istorijų socialinėje medijoje, kripto nėra greito praturtėjimo schema. Taip, geriausiomis bulių rinkos dienomis gali atrodyti, jog viskas yra itin paprasta: kad ir kokį žetoną benusipirksi (ir už kuo didesnę sumą), tuo turtingesnis tapsi. O jei tas žetonas – super mažos rinkos vertės (micro market cap), tai išvis pasaka.

Realybėje tokie auksiniai periodai užima labai mažą viso kripto ciklo dalį, o daug altkoinų laikui bėgant tiesiog nugrimzta į užmarštį, palikdami daugybę nusivylusių investuotojų.

Todėl itin svarbu tinkamai subalansuoti savo portfelį. Jame priklausomai nuo ciklo fazės didžiausią dalį turėtų užimti arba stiprūs altkoinai, kurių tikrai yra pakankamai, arba tiesiog senas geras bitkoinas.

Tuo nenoriu pasakyti, kad mažos rinkos vertės altkoinai yra blogis ir neturi vietos jokiame portfelyje. Visgi tai yra rizikingiausia kripto klasė su daugiausiai nežinomųjų, todėl jeigu jau įtraukiate juos į savo laikomų žetonų sąrašą, skirkite jiems santykinai nedidelę dalį kapitalo.

2. Spekuliuodami kaina venkite sverto (leverage), nebent esate profesionalai


Tai dar vienas būdas, kurį naudoja žmonės, norėdami greito pelno. Deja, didžioji dalis kripto spekuliantų nėra sėkmingi.

Leverage – svertas, kuomet lėšų skolinimosi iš keityklos dėka galima įsigyti daugiau kriptovaliutos, nei „išeina“ už vartotojo turimą sumą. Taip padidinamas tiek potencialus pelnas, tiek rizika patirti nuostolį.

Pavyzdžiui, turėdami 100$, galite keitykloje įsigyti kriptovaliutos už 500$. Tai vadinamas 5x svertas.

Tačiau reikia suprasti, kad kripto ir be sverto yra rizikinga ir labai volatili rinka! Šį volatilumą dar keliskart padidinti ir iš to uždirbti ilgalaikėje perspektyvoje sugeba tik itin siauras ratas žmonių. Didžioji dauguma investuotojų turės daug didesnį šansą padidinti savo kapitalą orientuodamiesi į mažiau rizikingus investavimo būdus.

3. Nepapulkite sukčiams į nagus

Šio nustatymo pagalba, bet kas nebegalės Jūsų pridėti į sukčių grupes Telegram’e.


Deja, į kokį socmedijos kanalą bepažiūrėtume, ar tai būtų YouTube komentarai, ar Twitter, ar Telegram mesendžeris – visur PILNA sukčių. Populiariausias jų triukas – apsimesti kokiu nors žinomu kripto influenceriu ir siuntinėti žinutes privačiai prikūrus įvairiausių istorijų.


Jei naudojatės Telegram’u, privalote žinoti, jog sukčiai ne tik apsimetinėja projektų administratoriais, moderatoriais ar net vadovais ir rašinėja tiesiogiai; bet ir sukuria projektų originalių grupių kopijas, identiškas toms, į kurias einame ieškodami informacijos. Todėl labai rekomenduoju programoje nustatyti, kad tik Jūsų turimi kontaktai galėtų Jus pakviesti į grupes. Tokį pasirinkimą rasite Settings > Privacy and Security skiltyje.

Kalbant bendrai, gavę bet kokią privačią žinutę iš nepažįstamo vartotojo bet kurioje platformoje, iškart turėtumėte įtarti apgavystę. Jokiu būdu niekam nesiųskite savo kriptovaliutų! Vietoje to, tokį vartotoją „apdovanokite” bloku.

4. Jei naudojatės Uniswap – visuomet tikrinkite žetono kontrakto adresą


Perkant žetonus naudojantis decentralizuota keitykla, turime būti labai atidūs. kad nenusipirktume beverčių žetonų.

Būtent dėl to, kad keitykla yra decentralizuota, joje savo žetoną prekybai gali „paleisti” bet kas. Tuo sukčiai naudojasi sukurdami originalių žetonų klonus tokiais pačiais pavadinimais ir net logotipais. Pagrindinis būdas atskirti originalą nuo klastočių – pasitikrinti dominančio projekto oficialų kontrakto adresą coingecko.com tinklapyje.

Apie tai, kaip efektyviai naudotis Uniswap keitykla, plačiau kalbėsime ateityje.

5. Nesinaudokite neaiškiomis keityklomis


Nors kripto industrijoje šią akimirką yra begalė įvairiausio plauko keityklų, 99% atvejų pilnam poreikių patenkinimui užteks turėti sąskaitas keliose populiariausiose centralizuotose keityklose ir gebėti naudotis Uniswap.

Nežinomos keityklos susijusios su problemomis išsiimant lėšas, neužtikrintu saugumu, „sausais” orderbookais ir kitomis rizikomis.

Keli patikimi variantai pateikti čia: Kur nusipirkti kriptovaliutų?

Papildomas patarimas – naudodamiesi keityklomis, saugumo lygiui pakelti visuomet įjunkite two-factor-authentication funkciją.

6. Venkite nebūtinų gas mokesčių.


Jeigu paskutiniu metu esate aktyvus kripto rinkoje, neabejotinai žinote, kokia problema tapo Ethereum gas mokesčiai. Paprasčiausios transakcijos kainuoja dešimtis dolerių, o tinklo užimtumo piko metu norėdami vieną žetoną pakeisti kitu, neretai turėsime atseikėti ir triženklę sumą. Tai visiškai išstumia iš decentralizuotos rinkos smulkesnį investuotoją, kuris, norėdamas Uniswap’e nusipirkti X žetono už 100$, įgalinęs transakciją susimoka jos mokestį, o nusiperka… Nieko.

Todėl esame priversti ieškoti alternatyvų – galbūt pigiau būtų Etheriu disponuoti naudojantis centralizuotomis keityklomis, o galbūt mus dominantis žetonas veikia „pigesnėje” blokų grandinėje (pvz. Binance Smart Chain) ar Layer-2 sprendime (pvz. Polygon aka Matic).

Visgi tai plati tema – palikime ją kitiems kartams.

Dabar užteks apibendrinti, jog jeigu mums aktualus žetonas veikia ne tik Ethereum, bet ir kituose blockchain’uose ar Layer-2 tinkluose, jais naudodamiesi galime sutaupyti ženklią sumą doleriais.

Ethereum tinklo mokesčiai straipsnio rašymo metu.


7. Nelaikykite savo ilgalaikių investicijų keityklose


Kaip ir sako pats žodis „keitykla”, ši vieta yra skirta pirkimui / pardavimui / trumpalaikiam spekuliavimui. Nė viena iš jų nėra ir, matyt, greitu metu nebus 100% saugios. Todėl keitykloje „marinuoti” bet kokias savo ilgalaikes kripto santaupas nėra išmintinga.

Laikydami kriptovaliutą keityklose turite suprasti, jog nesate tiesioginiai jos savininkai. Ar esate girdėję posakį not your keys, not your crypto? Šiuo atveju privatų raktą nuo jūsų sąskaitoje rodomos kriptovaliutos turi keitykla, o ne Jūs. Taigi, laikydami monetas keityklose:

  • Atiduodate kontrolę keityklai – Jūsų lėšos priklauso nuo jos saugumo, infrastruktūros ir vidinių procesų, bet ne nuo Jūsų;
  • Pasitikite, kad atėjus laikui kriptovaliutą parduoti, keitykla a) veiks, b) išmokės Jums pinigus.


Be abejonės, užtikrinčiausias būdas ilgam saugoti savo kriptovaliutą yra fizinės piniginės. Tuomet visa atsakomybė pereina būtent Jums, o monetų „atjungimas” nuo interneto reiškia, kad keityklų nulaužimai grėsmės joms nebekels.


8. Jei naudojatės fizine pinigine ar MetaMask įskiepiu – kaip savo akį saugokite kertinę frazę (seed phrase)


Ši frazė – vienintelis kelias į savo monetas piniginės praradimo, gedimo ar vagystės atveju; taip pat tais atvejais, kai reikia atkurti savo MetaMask sąskaitą.

Ne pati geriausia mintis šią unikalią žodžių kombinaciją laikyti telefone, el. pašte ar kompiuteryje. Idealiu atveju, tai būtų fizinis, prie tinklo neprijungtas daiktas, atsparus aplinkos poveikiui.

Pavyzdžiui, Trezor kompanija specialiai tam gamina titanines plokšteles.




9. Disponuodami kriptovaliuta, visuomet triskart patikrinkite adresą.

Paprasta Google paieška atskleidžią skaudžią tiesą…


Kadangi blokų grandinė veikia be tarpininko ir padarę klaidą laiko atgal nepasuksime, vesdami monetas ar žetonus tarp savo sąskaitų turime būti itin atidūs.

Neteisingai įvedę bent vieną adreso simbolį ir įvykdę pervedimą, monetų paprasčiausiai neteksime. Taip pat, naudojantis copy/paste metodu, turime įsitikinti, kad iškarpinėje yra būtent mums reikalingas adresas. Daug dolerių yra prarasta vartotojams kriptovaliutą siunčiant ne į savo asmeninį, o į žetono kontrakto adresą.

Be to, egzistuoja kenkėjiškos programos, kurios paste’inimo metu įklijuoja ne tai, ką Jūs manote nukopijavę, o sukčiaus kripto adresą.

Todėl prieš siunčiant žetonus, labai svarbu atidžiai patikrinti bent jau penkis pirmus ir paskutinius adreso simbolius.



10. Pasirūpinkite įrenginių, kuriais naudojatės jungdamiesi prie kripto sąskaitų, apsauga.


Verta ne tik įsitikinti, jog kompiuteris ar telefonas būtų švarūs nuo virusų bei kitų kenkėjiškų programų, bet ir susikurti atskirą elektroninį paštą, kurį naudosite tik registracijoms į kripto keityklas.


Išvada

Prarasti pinigus „be reikalo” yra dvigubai apmaudu. Ne tik todėl, kad netenkame dalies savo kapitalo, bet ir todėl, kad prarastus pinigus, greičiausiai, galėjome išsaugoti.

Be to, kiekviena, kad ir maža netektis kainuoja progą tuos pinigus įdarbinti laiko patikrintose monetose bei projektuose. Laikui bėgant šios sumos kaupiasi ir kas šiandien atrodo menka netektis, po kelių metų gali tapti rimta pinigų suma. Gal kiek perdėtas, užtat realus pavyzdys yra istorija apie tai, kaip 2010-aisiais vienas pilietis už 2 picas sumokėjo 10000 bitkoinų.

Tikiuosi, jog šie patarimai padės Jums išvengti nebūtinų nuostolių!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.